Το νησί της Ρόδου

Το νησί της Ρόδου

Η Ρόδος είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νησιά με ιστορία 3000 ετών και 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Προσελκύει τους περισσότερους σχεδόν επισκέπτες ετησίως από όλα τα άλλα νησιά.

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 1400,68 km2 και ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 120.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς. Μέσω της μακραίωνης της ιστορίας, όλοι οι διαφορετικοί λαοί που κατοίκησαν στη Ρόδο έχουν αφήσει το σημάδι τους σε όλες τις πλευρές του πολιτισμού του νησιού: στην τέχνη, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική. Η στρατηγική του θέση απέφερε στο νησί μεγάλο πλούτο και κατέστησε την πόλη της Ρόδου ως μια από τις εξέχουσες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού, έχοντας στο κέντρο της την Μεσαιωνική Πόλη η οποία το 1988 αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αποτελεί μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών, από διάφορες ιστορικές περιόδους, με δεσπόζουσα την περίοδο της παραμονής στο νησί του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη καθώς και αυτής των Οθωμανών. Σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης πόλης όπου αναπτύσσονται εμπορικές, τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες ενώ περιλαμβάνει και κατοικήσιμες περιοχές.

”Το νησί της Ρόδου άνοιξε σαν λουλούδι από τα υγρά βάθη, παιδί της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα, και στη συνέχεια έγινε η νύφη του ηλίου »

Πίνδαρος

Ζήστε τον μύθο

Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο , όταν ο Δίας αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς, ο Ήλιος έλειπε από τη μοιρασιά, κι έμεινε χωρίς γη. Για να μην αδικηθεί συμφώνησαν η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, να γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί. Ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της, την έλουσε με τις ακτίνες του και ονόμασε το νησί Ρόδο, από το όνομα της γυναίκας του (τη Ρόδο), που ήταν κόρη του Ποσειδώνα. Από τότε η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, το πιο φωτεινό και λαμπερό. Ο μύθος αυτός, βγαλμένος από τη φαντασία του λαού, προσπαθεί να δώσει ερμηνεία σε διάφορα γεγονότα.

Ρόδος, η αγάπη του Ήλιου

Η ανάδυση της Ρόδου από τη θάλασσα έχει σχέση με τις ανιζήσεις και καθιζήσεις, για τις οποίες μιλά η Γεωλογία για τη διαμόρφωση της επιφάνειας της γης. Η αγάπη του Ήλιου για τη Ρόδο εξηγείται με την ηλιοφάνεια που έχει σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου. Γι’ αυτό την ονόμασαν Νύμφη του Ήλιου και τη θεωρούν κόρη της Αφροδίτης που αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας. Στεφανωμένη από χρυσά ακρογιάλια, περίδετη από λόφους καταπράσινους κι εύφορες κοιλάδες , αδιάκοπα λουσμένη στο φώς του αρχαίου προαιώνιου μέντορά της, η Ρόδος είναι ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, ένας Παράδεισος φτιαγμένος στα μέτρα του κοινού θνητού.